Verdriet aankijken is ook achterom kijken naar het verleden. Bespreekbaar maken van je verdriet van pijn en verlies is heilzaam voor je lijf, want het veroorzaakt stress. Stress brengt je lichaam uit evenwicht en brengt op de duur schade aan je hart. Veel veranderingen houden verlies in en krijg je de tijd om je verdriet te voelen? Verlies is een mooie emotie en het is mijn missie om ervoor te zorgen dat verdriet er mag zijn! Tranen zorgen voor verbinding met de ander. Het is jouw proces in jouw tijd. Eenzaam verdrietig zijn is verleden tijd.

Mijn kennis heb ik opgedaan

Enthousiast, analyserend, out-going, warm, betrokken, creatief, analytisch en soms creatief confronterend..

Leren, we leren hele dagen over onszelf en I Love it. Sinds 2013 ben ik zelfstandig werkzaam als trainer-coach- docent en ben hiervoor geaccrediteerd bij NOBTRA, NOBCO en CRKBO en aangesloten bij de CAT.Sinds 2014 werk ik als trainer/docent bij Sonnevelt Opleidingen, waar ik ruim 1500 professionals opgeleid heb tot Stress & Burn-out Coach en Mental Coach. De nascholing Vitaal Rouwen is door mij ontwikkeld. In Company ontwikkel ik trainingen op gebied van stressmanagement, hartzeer en gedragsverandering. Ik begeleid mensen in het ontwikkelen van emotionele veerkracht en persoonlijke ontwikkeling.

De studies die ik gevolgd heb zijn onder andere:

  • Ontwikkelingspsychologie
  • Stress & Burn-out Coaching
  • Mental Coaching
  • Phoenix opleidingen: Systemisch werken: alles is er al, en jij komt uit een groter geheel: je familie van herkomst.
  • Haptonomie: gaat over voelen en ons eigen gevoelsleven. Wij zijn in contact met ons zelf en we zijn in contact met de mensen en gebeurtenissen om ons heen. Hoe verhouden wij ons in het leven en relaties. Hoe gaan wij subjectief om met objectieve druk? Hoe laat ons lichaam dit zien? Wat is mijn gedrag om met de invloeden om te gaan? Haptonomie gaat over verbinden en is een levenskunst.
  • Phoenix opleidingen. Rouwverwerking: fasen doorwerken, verhalen maken, bewegen tussen verlies en herstel.
  • Emotional Freedom Techniques (EFT)
  • Basis Hypnose : ontwikkelen van zelfvertrouwen
  • Paardencoaching: werken met het paard en jij, welke bewegingen maken jullie. Durf jij te leiden?
  • Medische basiskennis

”Mijn training en coaching werkt op 7 pilaren, een mooie werkwijze voor
de steun in dit moeilijke moment in je leven, om dit veranderingsproces
aan te gaan en er sterker uit te komen.”

Mijn Hartzeer

In een klap werd alles anders: het is maandagmorgen, de eerste dag van de middelbare school. Ik sta klaar om mijn boeken op te gaan halen. Ik ben 11 jaar en hoor De Klap in de keuken en vind mijn grote stoere vader op de grond liggen. Mijn lijf zegt dat er iets niet goed is en bel de dokter. Ik hoor geluiden die ik niet begrijp en zijn ogen kijken mij levenloos aan. Mijn hand beweegt zich intuïtief over zijn gezicht terwijl er een diepe ademteug uit zijn lijf komt…

Wanneer ik als volwassene de opleiding Systemisch Werken volg, krijg ik inzicht wat de invloed is van mijn gezin van herkomst. De invloed van verhuizen uit Denemarken en de vermissing van mijn moeders-vader in de WOII heeft een groot verdriet bij mijn moeder achtergelaten.

Bij Phoenix Opleidingen leer ik over de impact hiervan binnen het familiesysteem. Over loyaliteit, uitsluiting en plek geven en vooral over getuige en gids zijn om systemisch te werken. Dit is de bron voor mijn passie om verdriet een plek willen geven en de invloed van het familiesysteem.

Op 27 jarige leeftijd raak ik zwanger van mijn man. Echt een onverwachte maar welkome verrassing. De Klap die voel ik wanneer de echoscopistof zegt dat het er niet goed uitziet.

Het beeld wat ik zie op het scherm, kan ik niet begrijpen. Ik hoor alleen maar zijn hartje kloppen. Ik lach van de zenuwen en ik denk dat kan niet waar zijn dat er iets niet goed is. Mijn oren suizen, mijn hart knalt uit elkaar, zweet breekt me uit en mijn hele lijf gaat trillen. Ik wil wegrennen maar sta stokstijf. Mijn hoofd denkt niet meer en mijn maag draait zich om. Ik ben totaal in schok.

Het werd een intense en een bizarre verdrietige periode in mijn leven. Een grote nachtmerrie. Ik werd direct opgenomen in het ziekenhuis en met 24 weken zwangerschap moest ik bevallen van Bas. Onze zoon had geen levensvatbaarheid en leefde wel in mij. De strijd om hem niet te laten gaan was zenuwslopend en ik leerde over mijn eigen kracht. Mijn hartkracht. Deze ingrijpende gebeurtenis is de bron voor mijn passie om verschillende manieren van afscheid nemen te bedenken.

Hartzeer voel ik wanneer het bericht komt dat mijn moeder gevallen is uit haar rolstoel en direct een operatie moet ondergaan. Ze is te broos om gezond uit deze operatie te komen en ik voel de urgentie haar voor die tijd te kunnen spreken.

Mijn mams overlijdt binnen 72 uur. Totaal onverwacht, in mijn ogen, door onzorgvuldigheid na het vallen uit haar rolstoel. Mijn gevoel van onmacht, verdriet, pijn, boosheid en weer het nooit meer. Hartzeer van eerder komt in volheid mee, ik heb zo een verschrikkelijke pijn in mijn lijf en hart.

Hartzeer voel ik omdat na het overlijden van mijn moeder, ook ons huwelijk op de klippen loopt. Het zat al een tijd niet lekker, zoals dat heet. Ik zit in mijn overlevingsmodus en dat is vechten. Alle oude pijn doet weer mee en ik weet mij geen raad. Ik “vecht” om mij heen. Ik zie de zaken niet meer in perspectief. Alles wat zo vertrouwd leek wantrouw ik. Oude pijn breekt open en ik ben niet meer mijzelf, mijn leven doet zo zeer.

Ik heb een gebroken hart. Het bekende stress-infarct. Voor mij was dat de wake-up call om naar antwoorden te gaan zoeken. Nog meer stil te staan bij mijn gevoelens, hulp te vragen en verantwoording te nemen over mijn leven. De passie die ik heb voor mijn lessen over stressfysiologie ligt hier. Ik ondervind en weet wat de gevolgen van onverwerkte emoties van invloed zijn op het hart en de rest van je lichaam.

“Van Hartzeer naar Hartvitaal:  het pad dwars door je hart”

Ik kijk het gemis aan. Ik krijg een relatie met mijn verdriet en erken mijn pijn. Hierdoor komt er bevrijding in mijn lijf. Ik ga weer liefde voelen voor mijzelf.

Ik ga het gemiste zo verlangen. Ik ga mijn eigen ik worden. Ik dwing mij zelf te kijken naar wat het leven mij gegeven heeft. Ik ga naar liefde verlangen, naar het leven verlangen, want leven is liefhebben. Wat is de bron van ons bestaan? Liefde toch?

Ik ben een product van twee mensen die van elkaar hielden. Ik besluit terug te gaan naar mijn bron van mijn bestaan: Liefde. De transformatie is in gang gezet. Zelfcompassie is iets wat men kan leren en koesteren om zo een lijf stromend te krijgen.

Mijn bedrijfsnaam verander ik in een gebroken hart, van al zo lang geleden, en word mijn logo. Geïnspireerd op de Kintsugi uit Japan.
Met een gouden streep in het midden, wat staat voor de verbinding van pijn en wat staat met verbonden zijn en je hart heel maken.

Verlies kun je betekenis geven, kun je goud waard maken. Echt waar! Wanneer je naar de liefde van het verlies kunt kijken, verandert je leven. Echt waar! Het leven verandert, liefde verandert, jij verandert door verlies. Het enige wat niet overgaat is liefde, zo heeft het universum dit bedoelt. Jij bent Liefde!

mette pilaar