Mijn moeder (Mor) was een stoere en lieve Deense vrouw en heeft mij Hugge met de paplepel ingegoten. Zij heeft het weer van haar moeder gekregen: mijn Mormor.

Hugge: het geheim van een gevoel dat je hebt wanneer je samen bent en alles mag en niets moet. Gewoon samen (of alleen) zijn en lekker kneuteren. Het zegt iets over je tevreden en voldaan voelen. Gelukkig zijn met de kleine dingen in het leven. Het Nederlandse woord wat in de buurt komt is ‘heugelijk’.

Zo was ik deze week, in deze rare tijd, jarig. Ik hou wel van een tafel gevuld met zelfgemaakt eten en een tafel vol vrienden. Dat is ook een Mor regel dingetje, je moet wel alle hapjes zelf maken want dan laat je de liefde voelen. Maar dat kon deze week niet. Wat wel kon was 1 op 1 quality time, op anderhalve meter.

Ik ben geboren op de trouwdag van mijn ouders. Eigenlijk een hele liefdevolle datum, een cadeautje na zoveel jaren huwelijk. Wat een heugelijk nieuws toch? Dus nog langer geleden gaven mijn ouders het yes-woord tegen elkaar, want ieders taal verstonden ze niet maar de taal van de liefde wel. Hoe leuk eigenlijk dat ik op de yes-dag ben geboren.

Een Hugge moment van mijn moeder. Mijn moeder had altijd rood gelakte lange nagels. En soms krabbelde ze daarmee krabbelde ze op mijn rug. Oh, wat is dat toch een fijn gevoel. Nou, dat is ook zo’n Hugge moment. Een kick voor niks. Alsof je apen bent en samen kriebelt en vlooit op de bank. Heerlijk om op mijn hoofd gekriebeld te worden wanneer ik mijn hoofd op iemands schoot mag leggen.

Want dat is Hugge: een gevoel van warmte bij een goed boek, kaarslicht, geluk in kleine dingen, dingen samen doen en hoe fijn in deze tijd van Corona, om de tijd naar je hart te zetten. Samen dingen doen en oprecht tijd te maken voor wie je lief is. Lang leven Facetime en zoom. Koekjes bakken en dan de lepel aflikken, zelf pasta maken en op het wasrek laten drogen. Een herfsttafel maken (mijn kinderen gaan gillen nu) en een vuurkorf buiten met opgerolde brooddeeg (of Danarol) omheen gewikkeld en bakken aan het vuur. Spelletjes spelen met waxinelichtjes aan of ouderwets en creatief de naaimachine op tafel zetten om van ingezamelde badlakens kitesurf-Poncho’s te maken voor mijn kids.

Hugge is wel een goede passende manier om deze tijd door te komen. Ben benieuwd wat jij gaat doen voor een gezellig avondje

Hugge sig

Liefs Mette

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *